Η Τοποθεσία

Άνδρος - Χώρα

Η Άνδρος, αν και νησί των Κυκλάδων, έχει κάποια μοναδικά στοιχεία. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κυκλάδες που επικρατούν τα λευκά σπίτια με τα γαλάζια παντζούρια, η Χώρα της Άνδρου είναι γεμάτη με νεοκλασικά και πυργόσπιτα. Αυτά χτίστηκαν από τους καπεταναίους στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και προδίδουν την έντονη οικονομική άνθηση της εποχής. Σημαντικό είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό στοιχείο που έχει η χώρα της Άνδρου.


Πολλά μουσεία με υπέροχη αρχιτεκτονική προβάλλουν στο κέντρο. Σημαντικότερα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου. Κατά την επίσκεψή σας στην Χώρα της Άνδρου αξίζει επίσης να δείτε και τα εκκλησιαστικά μνημεία της. Η Παναγία η Θεοσκέπαστη, που είναι και προστάτιδα του νησιού, είναι ίσως το σημαντικότερο. Ακόμα, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή και μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, αποτελούν μνημεία άξια επίσκεψης.

Άνδρος - Μορφολογία και φύση


Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά την Νάξο. Ακόμα είναι το βορειότερο νησί των κυκλάδων και γεμάτη με πανέμορφες παραλίες. Το στοιχείο όμως που την ξεχωρίζει από τις άλλες κυκλάδες είναι τα καταπράσινα τοπία και οι πηγές της. Σημαντικότερες πηγές της Άνδρου είναι ο Αρνιπόταμος, ο Σεληνίτης, ο Άχλας, ο Μεγάλος Ποταμός και τα Διποτάματα.


Η Άνδρος είναι ένα ορεινό κατά το πλείστον νησί. Έχει όμως εύφορες κοιλάδες με εσπεριδοειδή και καρποφόρα δέντρα. Επιπλέον είναι γεμάτη με αμπελώνες και ελαιώνες. Από την άλλη η Άνδρος δεν φημίζεται για την άγρια ζωή της. Κατοικούν όμως ομάδες αετών και γερακιών στα βόρεια.

Η Άνδρος και τα μονοπάτια της


Η Άνδρος είναι επίσης ξακουστή και για τα μονοπάτια της, τα οποία έχουν ιστορία 4.000 ετών. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν μέχρι και τη δεκαετία του '30, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του οδικού δικτύου. Τα μονοπάτια έχουν περίπου συνολογικό μήκος 300 χλμ. Το αυτοκίνητο όμως ελάττωσε σταδιακά την χρήση τους. Πλέον γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάδειξης τους και χρήσης τους. Με βάση και αυτή την προσπάθεια, το Edem Suites διοργανώνει εκτός των άλλων και πεζοπορίες, ώστε να γνωρίσετε τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Παραλίες της Άνδρου


Η Άνδρος έχει ακτογραμμή 175 χιλιομέτρων και παραλίες για κάθε γούστο. Οι παραλίες της Άνδρου διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, από αμμώδεις ή βραχώδεις, οργανωμένες ή μη. Συνολικά έχει περισσότερες από 30 παραλίες. Βόρειοι και δυνατοί άνεμοι όμως χτυπούν συνεχώς το νησί και χαμηλώνουν έτσι την θερμοκρασία της θάλασσας.


Μεταξύ άλλων αξίζει να επισκεφτείτε το Νημποριό, που είναι πολύ κοντα στην χώρα της Άνδρου και η πρόσβασή του είναι πολύ εύκολη. Επίσης η Χρυσή Άμμος, ίσως είναι και η δημοφιλέστερη παραλία της Άνδρου είναι μια καλή επιλογή. Το όνομά της το έχει πάρει από προφανώς από την άμμο της. Τα Άχλα είναι επίσης μια παραλία που δεν θα μετανιώσετε να επισκεφτείτε. Αποτελεί μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα και σε αυτή εκβάλλει ο ποταμός Άχλας. Επιπλέον αξίζει να πάτε στον Άγιο Πέτρο, που αποτελεί την μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Τέλος το Μπατσί αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς είναι μια οικογενειακή, εύκολα προσβάσιμη.


 

Κάντε σήμερα την κράτησή σας!

Επικοινωνήστε μαζί μας για τη διαθεσιμότητα στις πολυτελείς σουίτες μας και ζήστε αξέχαστες διακοπές στο νησί της Άνδρου!